woensdag 18 januari 2012

Chipolatapudding uit De Banketbakker van Cees Holtkamp

Een paar jaar geleden werkte ik regelmatig bij De Gulle Ark in Oisterwijk.
Daar heb ik een aantal keer Dhr.Holtkamp ontmoet, een bijzonder aimabele man die erg enthousiast over zijn vak vertelde. Gelukkig bracht hij ook altijd iets mee, want zijn verhalen maakte dat je beslist zijn tarte tatin, garnalenkroketjes of wat dan ook wilde eten. Ook heb ik hem in Amsterdam als gids meegemaakt en gelukkig eindigde de tocht in de mooie winkel aan de Vijzelgracht. En daar mochten we proeven...
Ik zelf heb uit dit boek al een aantal keer de garnalenkroketjes gemaakt. Even wat werk, maar je hoeft(daarvoor) niet meer naar België.
Vriendin S. maakte een tijdje geleden de chipolatapudding en ik mocht proeven. Super!



ingrediënten voor 10 personen

1 ei
4 eidooiers
50 gram suiker
10 gram gelatine
80 gram water
15 gram rum
25 gram marasquin
500 gram slagroom, gezoet
350 gram fruit (geen ananas of kiwi)
40 gram bitterkoekjes, in kleine stukjes gehakt
vers fruit voor de garnering

Klop het ei, de eidooiers en de 50 gram suiker au bain-marie op.
Week de gelatine in het water. Verwarm het daarna op laag vuur tot de gelatine is opgelost, en spatel dit door het eimengsel. Spatel dan de rum en de marasquin erdoor. Klop de slagroom. Spatel dit ook door het afgekoelde eimengsel. Spatel tenslotte het fruit en de bitterkoekjes door het mengsel en schep het geheel in een natgemaakte puddingvorm. Laat de pudding 1 dag rusten in de koelkast, om de smaken goed op elkaar te laten inwerken. Stort de pudding door de vorm even in heet water te houden, er dan een omgekeerde platte schotel op te leggen en ze samen om te draaien. Verwijder daarna de vorm. Versier de pudding met het verse fruit. Lekker met opgeklopte slagroom en marasquinsaus.

H: Gelatine en ananas en/of kiwi gaan niet samen. De gelatine zal niet opstijven.

nb gezoete slagroom betekent 10 gram suiker per 100 gram slagroom

2 opmerkingen:

  1. Oh Yvonne, dat brengt herinneringen boven uit mijn Amsterdamse tijd, zo'n 25 jaar geleden. Tram 16 ging naar Holtkamp. Voor feest, troost of gewoon zoet genieten in de grote stad!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we dan eens samen gaan, voor of na een museumbezoek in Amsterdam...

    BeantwoordenVerwijderen