dinsdag 17 januari 2012

Captain's dinner uit Captain's dinner

Ja, het titelgerecht (is dat een woord?) uit dit mooie boek van uitgeverij Scriptum. Het boek, door Sandra van Berkum, beschrijft de culinaire historie van de Holland-Amerika Lijn van 1946 tot 1971.
Ik hou van dit gerecht en heb het al vaak gemaakt, ook met bruine bonen. Iemand noemde het ooit een hollandse rijsttafel, omdat het ook uit veel verschillende kleine gerechtjes bestaat.

benodigdheden (4 personen)

500 gram gedroogde kapucijners
of ca. 1 kg uit pot of blik,afgespoeld en
uitgelekt.
4 kruimige aardappels, geschild en in grove
stukken.
1 rookworst
250 gram gerookt mager spek
in blokjes
3 uien
zout en versgemalen peper
kleine augurkjes, zilveruitjes, mosterd
piccalilly voor erbij

Week de gedroogde kapucijners een nacht in ruim koud water. Giet af en zet de kapucijners op met vers water. Breng aan de kook en laat ze zachtjes in ca.1,5 uur gaarkoken.
Giet ze af.
Kook intussen de aardappels in water met zout gaar en giet ze af en houd warm.
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
Bak de spekblokjes in een ruime droge pan (groot genoeg om er straks de kapucijners bij te doen) goudbruin.
Schep de spekjes met de schuimspaan uit de pan.
Snijd 2 uien in dunne ringen, snipper de derde ui. Bak de ringen in het spekvet op laag vuur al omscheppend in 6-8 minuten goudbruin. De gesnipperde ui blijft rauw.
Meng er de kapucijners en de gebakken spekblokjes door en breng op smaak met peper en zout.
*Zet de pan op tafel en doe alle overige ingrediënten, eventeel in stukjes gesneden, in leuke schaaltjes zodat iedereen naar smaak kan pakken.

* vanaf hier wijk ik af van de oorspronkelijke tekst, daarin wordt alles op een bord geserveerd.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten