zondag 13 november 2011

De Kookkaravaan

Uit het in eigen beheer uitgegeven kookboek de Kookkaravaan maakte ik vorige week briouats met geitenkaas. Heerlijk! Maar.. het recept staat al op internet en het kookboek verdient wel een tweede (en 3e, 4e etc.) keer mijn aandacht. Dus maakte ik afgelopen vrijdag visballetjes in tomatensaus.
Tot groot genoegen van Echtgenoot, want ook nog  paté di tonno uit Lente in Sicílië op crostini vooraf.
Daarbij fijne witte wijn, het was een goede vrijdagavond.

Eerst het recept voor paté di Tonno, gewoon tonijnpaté dus, maar de smaak is niet gewoon, kruidig door ui en knoflook, zilt door de ansjovis en een klein zoetje van de marsala.

nodig
400 g tonijn in olie uit blik
200 g boter, in kleine blokjes
3 el extra vergine olijfolie
1 grote rode uit, gesnipperd
3 tenen knoflook, in plakjes
10 verse salieblaadjes
20 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
150 ml halfdroge marsala
1 middelgrote aardappel, gekookt, geschild en in blokjes
zout en versgemalen zwarte peper

Laat de tonijn uitlekken. Schep de uitgelekte tonijn in een keukenmachine.
Verhit ongeveer 50 gram van de boter met de olijfolie in een koekenpan. Voeg de uit, de knoflook en de salieblaadjes toe en fruit ze een paar minuten zachtjes. Voeg de ansjovisfilets toe en laat ze smelten. Schenk de marsala erbij en roer tot de wijn verdampt is. Neem de pan van het vuur en voeg de rest van de boter toe. Laat zo staan tot de boter gesmolten is.
Voeg de aardappel en het uimengsel toe aan de tonijn en maal alles in ongeveer 5 minuten tot een gladde, bleke puree. Voeg naar smaak zout en peper toe. Doe over in een mooie kom en laat opstijven in de koelkast.

Voor minstens 6 personen





Visballetjes in tomatensaus


Nodig

visballetjes

350 gr visfilet, naar keuze
100 gr gekookte rijst
1/2 el bladpeterselie, gehakt
1/2 el koriander, gehakt
1 tl paprikapoeder, mild
1/2 tl peper, uit de molen
1/2 tl zout

tomatensaus

2 el zonnebloemolie
1 teentje knoflook, geperst
1 sjalotje, gesnipperd
2 vleestomaten, ontveld en ontpit, gezeefd
1/2 tl kurkuma
1/2 tl paprikapoeder, mild
1 tl komijnpoeder
1/2 tl peper, uit de molen
1/2 tl zout
snufje cayennepeper

garnering

1/4 ingemaakte citroen
1/2 el bladpeterselie, gehakt
1/2 el koriander, gehakt

Kook de rijst beetgaar en zet even apart.

Maak eerst de tomatensaus. Fruit in de zonnebloemolie de sjalot en een teentje knoflook, samen met de specerijen. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat alles met gesloten deksel 10 minuten sudderen.

Dep de visfilets droog en hak ze in een keukenmachine fijn. Doe de gekookte rijst, bladpeterselie, koriander, het paprikapoeder en peper en zout erbij en hak nogmaals kort tot een grof mengsel.
Maak balletjes ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes in de tomatensaus en laat ze in 20 minuten met de deksel erop zachtjes gaar worden.
Garneer met reepjes ingemaakte citroen en met wat vers gehakte koriander en bladpeterselie. Serveer met brood.

ps ik ben een beetje lamlendige kok, zeker op vrijdagavond na een week werken. Ik heb die 2 vleestomaten in stukken in een afgesloten schaal  4 minuten in de magnetron gezet op vol vermogen. Even met de staafmixer er doorheen, klaar. Maar aan jou de keus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten