vrijdag 14 oktober 2011

Paddenstoelensoep met kastanjes

Of kastanjesoep met paddenstoelen?

Het recept voor deze herfstige soep komt uit de Delicious kookagenda. Een vrije middag, mooi herfstweer, genoeg kastanjes(van de buurman) dus niets houdt mij tegen.
Ik heb de kastanjes gepoft in de buitenhaard, de geur doet me denken aan herfst in Parijs... maar het kan ook in de oven.
En ook de vacuüm verpakte kastanjes geven een prima resultaat, scheelt zo 2 uur werk!

Voor 6 personen:

700 gram verse kastanjes* (of 500g gare gepelde kastanjes uit vacuümpak*)
25g gedroogde porcini*
50g ongezouten boter
1 ui, fijngesneden
300g kastanjechampignons, in dunne plakjes
2l kippen- of groentebouillon
200ml slagroom, plus wat extra om te besprenkelen

Gebruik je verse kastanjes, verwarm de oven dan voor tot 220 graden Celcius. Kerf de kastanjes aan de onderkant kruislings in. leg ze op een bakplaat en rooster ze 30-40 minuten, of tot ze zich makkelijk laten pellen. Pel ze terwijl ze nog warm zijn en verwijder de vliesjes. Snijd ze in dunne plakjes. Houd een handvol kastanjes apart voor garnering. Laat intussen de porcini 15 minuten weken in 125 ml kokendheet water. Giet ze af door een zeef en vang het weekvocht op. Snijd de porcini kleiner.
Verhit de boter in een grote pan op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui met een snufje zout in 10 minuten glazig, onder af en toe omscheppen. Voeg alle paddenstoelen toe en schep ze 5 minuten om. Schep ze uit de pan. Houd een paar mooie paddenstoelen apart.
Doe de kastanjes in de pan, voeg de bouillon, het paddenstoelenweekvocht en wat zout en peper toe. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken op matig vuur.(voeg de paadestoelen weer toe, behalve het gedeelte dat je als garnerin g wil gebruiken.) Laat de soep wat afkoelen en pureer in gedeelten glad. Schenk de soep door een zeef in een schone pan. Roer de room erdoor en verwarm de soep 5-8 minuten op matig vuur.
Garneer de soep met de apart gehouden paddenstoelen en kastanjes, een scheutje room en peper.
Bereiden +- 1 uur/ evt. oven +- 40 minuten.

* Verse kastanjes zijn in de herfst verkrijgbaar bij de groenteman, Kastanjes in vacuümpak zijn verkrijgbaar bij delicatessenwinkels of de natuurwinkel. Gedroogde porcini, (eekhoorntjesbrood of cepes) zijn te koop bij delicatessenwinkels.

Wijntip: Een spannende contrasterende wijn is zoete monbazillac uit de Bergerac. Liever 'droog'? Kies dan een pinot gris uit de Elzas.


nb ik heb wat minder boter gebruikt en ipv slagroom kookroom met ca.10% vet.
Wij dronken er een glaasje notenwijn met kruiden van vriendin Noor bij, een wat zoetige sherry lijkt me ook heerlijk.

1 opmerking:

  1. Hoi vriendin Yvonne,

    Ik kan het be-amen dat het lekker is en ook de combinatie met genoemde notenwijn, het is werkelijk heerlijk zeker met een goede ambiance in de zon in de tuin (jullie tuin) maar ook binnen bij een knisperend vuurtje.

    Paul

    NB: Paul is getrouwd met de vriendin van de notenwijn!

    BeantwoordenVerwijderen