woensdag 19 oktober 2011

Tajine ghalmi maa sfergel (tajine van lamsvlees en kweeperen)

Deze tajine, uit het boek Kweepeer, Mispel en Vijg van Ria Loohuizen, staat nu in de oven, voor het tweede gedeelte van de bereiding. Heb ik even tijd om het recept te typen. De proefnotitie volgt.


Benodigdheden:

1 kg lamsvlees van schouder of bout
in stukken gesneden
zout naar smaak
mespuntje kurkuma
1 tl gemberpoeder
1 tl versgemalen zwarte peper
1/4 tl cayennepeper
40 gram graspte ui
3 el boter
2 el gehakte platte peterselie
500 gram kweeperen
citroensap
1 kaneelpijpje
honing en kaneelpoeder


Snijd zoveel mogelijk vet van het vlees. Meng zout met de specerijen, geraspte ui, boter en peterselie en bak ze in de tajine in een beetje olijfolie aan om de aroma's vrij te maken; doe dan het vlees erbij. Even omscheppen, niet bruin laten worden. Verwarm de oven voor op 170 graden. Voeg een halve liter water bij het vlees. Zet de tajine een uur in de oven. Was de kweeperen en verwijder het klokhuis.Snijd de kweeperen in vieren of in achtsten. Kook de kweeperen beetgaar in water met wat citroensap en een kaneelpijpje. Leg na een uur oventijd de kweeperen bovenop het vlees en zet de tajine nog 30 à 45 minuten in de oven. Schenk er een klein beetje honing over en bestuif met wat kaneelpoeder. Serveer met couscous of bulghur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten